Aivotoimintaa

Olen ollut lomalla kuluneet kaksi viikkoa. On hyvä välillä kääntää katsettaan taaksepäin ja pysähtyä miettimään kuluneita päiviä sen sijaan, että menisi vain täyttä höyryä eteenpäin koko ajan. Itse syyllistyn vieläkin enemmän jälkimmäiseen, vaikka sitkeästi opettelenkin hetkeen pysähtymistä. 

Minusta tekeminen on rentouttavaa kahdesta syystä. Ensinnäkin ulkoisen epäjärjestyksen järjestäminen jäsentää ja järjestelee sisäistä kaaosta alitajuisesti ja yllättävän tehokkaasti. Toiseksi yksi lempiajatuksistani on "älä jätä huomiseksi sitä minkä voit tehdä tänään". Ja kyllä - olen tehnyt töitä pyrkiäkseni tasapainoon näissä molemmissa, sillä ilman sitä lopputuloksena on jatkuvan tekemisen oravanpyörä, joka on lopulta kaikkea muuta kuin rentouttavaa. 

Perusluonnettaan on vaikea muuttaa, joten tietyt asiat on hyväksyttävä sellaisinaan. Aktiivisuudestani huolimatta en ole vielä tähän päivään mennessä kyennyt ymmärtämään, miten asioita ajatellaan aktiivisesti ongelmanratkaisumielessä. Siis tekemättä samalla mitään. Edelleen jotkin ongelmat ratkeavat kuin itsestään - ratkaisu vain juolahtaa mieleen kaiken tekemisen lomassa samoin kuin hyvä ajatuksen- tai runon pätkä. Olen kuitenkin ehdottomasti myös sen vanhan totuuden kannalla, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kykenen siis harjoittamaan aktiivista aivotoimintaa suunnittelumielessä, mutta mielestäni en niinkään tehokkaasti jonkin ongelman ratkaisun ollessa kyseessä. Joskus näitä kahta on vaikea erottaa toisistaan, mutta siinä on kuitenkin vissi ero!

Tämän lomapätkän alkaessa sain nauttia huippukeleistä tietenkin ulkona ja pihatöiden parissa! Myöhäinen aamukahvi terassilla upeassa kesäsäässä ja sitten rikkaruohoille kyytiä, hyötykasvimaa kondikseen, perunat vakoihin, muutamien betonilaattojen laittelua paikoilleen, uusien kasvien istuttamista ja vanhojakin perennoja voi aina siirrellä epäsuotuisasta paikasta parempaan, kasvuun hurahtaneiden perennojen tukemista, marjapensaiden suojausta jne. Ihanaa, miten tytötkin viihtyivät ulkona! Tekemisen lomassa terassikahvittelua ja grillausta, ystävien tapaamista, valmistujaisjuhlia, keskimmäisen pojan fifteen -juhlien kutsujen postitusta ja juhlien suunnittelua. 

Tällä toisella viikolla kaivoimme esiin kumisaappaat, villasukat ja välikausitakit ja lopulta kylmät säät ajoivat sisätöihin yhtä päivää lukuunottamatta. Aloitin leipomisen pojan juhlia varten. Pakkaseen sujahtivat niin juustokakut kuin korvapuustitkin. Sohvien istuinpäällisetkin tuli pestyä. Vanhin pojista 17v. pesi talomme kaikki 38 ikkunaa sopuhintaan odotellessaan kesätöiden alkamista. Minä pesin ja silitin samaan tahtiin ikkunaverhoja. Nuorin pojista aloitti uimakoulun viimeisen kerran tavoitteena uimakandidaatin taidot ja keskimmäinen lähti fifteen -leirille Espanjan lämpöön. Siis melkoista huisketta ihan normiarjen lisäksi. Puoliso toipuilee rinnalla mukavasti omaan tahtiinsa.

Raamatussa mainitaan henkilöitä, joiden kerrotaan kuolleen "elämästä kyllänsä saaneena" kuten esim. Daavid ja Job eikä heidän elämänsä todellakaan ollut pelkkää iloa ja riemua tai ainoastaan hyviä asioita tulvillaan. Heidän onnensa perustui elämään Herraa lähellä jokaisena päivänä vastoinkäymisistä huolimatta. Luin kerran kertomuksen vanhuksesta, joka tiivisti kuolinvuoteellaan elämänsä sanoen "turhaan minäkin niin paljon siivosin". Kyse on kyvystä nähdä elämän monet hyvät asiat hallitsevina ja ensin sekä antaa niille suurempi painoarvo kuin niille asioille, jotka ovat huonosti tai menivät vikaan. Meille jokaiselle on annettu tämä yksi ainoa, arvokas elämä emmekä kukaan voi tietää päiviemme määrää. Minä ainakin haluan sanoa, että olen elänyt elämämästä kylläni saaneena ja todeta tämän jo eläessäni enkä vasta viimeisinä päivinä. Tämän vuoksi haluan edelleen kehittää kykyäni pitää tärkeät asiat lähellä sydäntäni ja tehdä valintoja arvomaailmaani perustuen. Jumalan meitä kaikkia kohtaan osoittama armo ja rakkaus auttaa viitoittamaan sinunkin tietäsi kohti totuutta ja elämän tarkoitusta. 

"Sinä osoitat minulle elämän tien, sinun lähelläsi on ehtymätön ilo, sinun oikealla puolellasi ikuinen onni."
Ps.16:11 



Kommentit

Suositut tekstit