Päivä 3. Bialystok - Talinna

Hotellimme Bialystokissa oli upea. Huoneemme sijaitsi uuden hotellin 10:ssä kerroksessa. Kaikki oli huikean siistiä ja ennen kaikkea hiljaista! Hotellin tiedot näet tästä linkistä. Hinta yhdeltä yöltä n.50e kahdelta henkilöltä. Mieheni ihasteli kylpyhuoneen äärimmäisen siististi tehtyjä silikonisaumoja, jollaisia kuulemma harvoin näkee J


 Yllä hauska kuva hotellihuoneemme seinästä ja alla yksi pakollinen aamupalafoto.



Aamupalan jälkeen suuntasimme merkkiliikkeen huoltoon hakemaan autoamme. Kaikki sujui mallikkaasti vuokra-auton palautusta myöten. Ainoa miinus oli auton kylkiin, konepeltiin ja kattoon ilmestyneet teippijäljet, jotka ilmeisesti olivat tulleet hinauksen aikana. Huomautimme asiasta, mutta kukaan ei osannut asiaa selittää, emmekä pystyneet neuvottelemaan niiden putsausta vielä paikan päällä tehtäväksi, vaan jäljet jäivät itselle hinkattavaksi. Höh! Auto oli kyllä pesty ulkoapäin muuten hyvin.

Mieheni oli tyytyväinen auton moottorin palautuneisiin tehoihin ja vääntöihin, jotka olivat olleet kateissa jo jonkin aikaa. Moottori oli siis kuitenkin tehnyt hiljaista kuolemaa tullen vimein tiensä päähän 673700 km kohdalla. Lähdimme kotimatkalle hyvillä mielin aurinkoisen ja lämpöisen sään siivittäminä. Edessä olisi jälleen reilun 10h ajomatka päämääränä Tallinna.

Puolan hitatasosta muutamana esimerkkinä: kahden hengen pizzat+juomat ravintolassa n.10e, diesel 1e/litra.

Ylitettyämme Puolan rajan, olimme taas online-ulottuvuudessa mobiilidatani avulla. Emme olisi enää riippuvaisia off-line kartoista ja niihin merkityistä paikoista. Mieheni puhelin oli tyhjentynyt täysin, joten hänkin halusi ladata puhelimensa akun. Kyseenalaistin toimenpiteen, sillä työskentelin juuri läppärillä varatakseni laivamatkan Tallinnasta Helsinkiin. Mobiilitukiaseman ylläpito ja samanaikainen reaalikarttanäkymä söisivät puhelimeni akkua nopeasti. Mieheni kuitenkin piti päänsä ja ehdotti karttasovelluksen sulkemista. Estelin, mutta myönnyin kuitenkin. Jonkin ajan kuluttua pysähdyimme tankkaamaan ja jaloittelemaan. Matkaa olisi jäljellä vielä 400km. Lähdettyämme uudelleen liikenteeseen, tarkistimme sijaintimme kartalta ja kas, matka-aika oli pidentynyt tunnilla ja kilometrejä oli kertynyt kokonaismatkaan noin 60 lisää - hups! Pikkulenkki, mutta syyllisen tietoisuutta virheestään tuli ehkä painotettua hieman liikaa...

Emme ehtisi enää mitenkään iltalaivaan ja yön yli risteilyt Tallinnasta Helsinkiin oli täyteen buukattu. Niinpä varasin meille huoneen Tallinnasta ja kiire loppui siihen - meillä menisi jokatapauksessa myöhään. Jatkoimme matkaamme Via Baltican sijaan valtatietä E77 kohti Tallinnaa.

Matkalla pysähdyimme jaloittelemaan Itämeren hiekkarannalla Latvian puolella ja ihastelemaan kirkkaana matalalta paistavaa aurinkoa. Parin tunnin päästä olisimme Tallinnassa ja huomenna sitten jo kotimaan kamaralla. Matka alkaa olla lopuillaan. Saimme sitä, mitä lahdimme hakemaankin: tiivistä, kahdenkeskistä aikaa ja roppakaupalla lisää kokemuksia. Parisuhteemme kuonat paloivat pois intensiivisten keskustelujen ja rehellisen ajatusten vaihdon myötä. Kiinnyimme toisiimme taas lisää ja vielä enemmän - sitä olimme kaivanneet jo pitkän aikaa. Iloksemme totesimme jälleen, että tällainen matkustelu sujuu meiltä yhteispelillä, eikä sormi mene suuhun yllättävissäkään tilanteissa. Olemme monesti kieputtaneet ajatusta siitä, että kun lapsemme aikanaan jalkautuvat pysyvästi maailmalle, matkustelisimmeko me heidän luonaan vuoron perään? Ajelisimmeko vaikkapa matkailuautolla ympäri Eurooppaa lapsen perheen luota toiselle vai kulkisimmeko Suomen rajojen sisällä sukkuloiden?  Emme tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta olemme jälleen vahvempia yhdessä vastaanottamaan sen, mitä se sitten onkaan.




Matkan kokonaispituus 4vrk.
Kokonaiskilometrit n.3600km
Suosittelisinko Via Balticalla autoilua muillekin? Kyllä, ehdottomasti. Matkanteko oli helppoa ja vaivatonta.
Ehdottaisinko, että lähtisit autolla Puolaan? Kyllä.
Suosittelisinko tällaista matkaa juuri sinulle? Suosittelisin ainakin kaksinkertaistamaan matkapäivien määrän. Tällaisessa muodossa sitä on hieman vaikeaa suositella muutoin kuin pakon edessä.


Kommentit

Suositut tekstit