Israel 2018 - 5.päivä Puutarhahauta, Vanha kaupunki, basaari, kävely muurin päällä, Siionin vuori ja Daavidin haudan synagoga


Aamulla suuntaamme hotellilta kävellen Puutarhahaudalle – paikalle, jota ylläpitää riippumaton brittiläinen hyväntekeväisyyssäätiö. Matka kulkee kaupungin muslimialueen kautta ja saastaisuus tällä puolella kaupunkia on silmiinpistävää. Roskia ja likaa ympäriinsä ja paljon.

Puutarhahaudalla on Golgatan tyyppinen kallio, missä juutalaiset ovat aikoinaan kivittäneet ja roomalaiset ovat ristiinnaulinneet ihmisiä. Arkeologien mukaan alue ei todennäköisesti ole sen enempää Golgata kuin Jeesuksen hautapaikkakaan, mutta paikalla on tunnelma hyvin esillä ko asioista. Pääkallon paikaksi kutsuttua kalliota katsellessa pystyy hyvin kuvittelemaan, miten kuumuus on edesauttanut ristiinnaulittujen kuolemista. Nytkin lämmintä on lähes +40 astetta ja yritämme seistä varjossa aina kun mahdollista. Kello on vasta 9.30 aamulla. Puutarha on jaettu osiin, joita voi varata jumalanpalveluksen tai ehtoollisen viettoa varten. Meidän ryhmämme viettää ytimekkään ehtoollisen, laulamme myös pari hengellistä laulua. Vierailemme hautaluolassa, jonka kerrotaan muistuttavan hyvin pitkälle Raamatussa mainittua Josef Arimatialaisen hautapaikkaa, johon Jeesus aikoinaan haudattiin. Hautaluolan edessä on ura, jota pitkin oviaukon sulkevaa kiveä on pystytty pyörittämään haudan sulkemista varten. Puutarhahaudan ympäristöön oli istutettu runsaasti yrttejä, jotka tuoksuivat huumaavasti kuumuudessa.




Puutarhahaudalta suuntaamme kohti Jerusalemin vanhaa kaupunkia ja astumme Damaskoksen portista sisälle basaarialueelle. Sivuamme Via Dolorosaa ja törmäämme asepalvelusta suorittaviin nuoriin, jotka suostuvat kuvaan omien poikieni kanssa.




Lämpötila tuntuu kohoavan ja hakeudumme lounaalle Christ Church Cafe:en ilmastoituun tilaan. Nuoriso nauttii ilmaisesta ja hyvin toimivasta wifi-yhteydestä ja ruoka maistuu jokaiselle. Ehdottomasti suosittelemisen arvoinen paikka kahvila- tai lounaskäyntiä ajatellen. Paikalla on myös majoitustoimintaa, mutta oppaamme M:n mukaan hintataso ei ole huokea, vaikka niin olettaa saattaisikin. Majoitus- ja yleiset tilat ovat kuitenkin varsin viehättävät.


Lounaan jälkeen suoritimme vielä kävelyn vanhan kaupunkin muurin päällä lämpötilan kohotessa yli +40 asteen. Aurinko paistaa kohtisuoraan taivaalta, eikä avoimen muurin päällä juuri ole varjopaikkoja. Päästyämme alas muurilta ei kukaan halua enää jatkaa, vaan suuntaamme suoraan hotellille lepotauko mielessämme.


Poikkeamme kävelymatkalla hotelliin Siionin vuoren kappelissa ja Daavidin haudan synagogassa. Siionin vuoren kappeli sijaitsee arkeologien mukaan aika tarkalleen paikalla, missä Jeesus vietti viimeisen aterian opetuslasten kanssa ja missä myöhemmin vuodatettiin Pyhä Henki. Olimme siis ns yläsalissa. Akustiikka kappelissa on upea ja koska satuimme olemaan paikalla yksin, kajautimme jälleen Maa on niin kaunis -laulun nauttien seinien antamasta kaiusta ja pohjasta vaatimattomalle laulullemme.






Illallisen jälkeen suuntaamme ostoksille kuka mihinkin suuntaan. Juutalaisten sapatti on päättynyt ja kaupat auenneet, sillä kolme tähteä on syttynyt taivaalle.




Kommentit

Suositut tekstit